• Ελληνικά
  • English
μέλι

Mέλι αντί για ζάχαρη στην κουζίνα

Αναρτήθηκε: 29/10/2020
Από τον χρήστη: emmelia

Χρήση μελιού αντί για ζάχαρη στην κουζίνα σας? Για έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής αντικαταστήστε στις συνταγές σας τη ζάχαρη με το μέλι. Έτσι θα έχετε και όλα τα οφέλη που χαρίζει το μέλι στον οργανισμό σας και λιγότερες τύψεις!

Η ζάχαρη έχει αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο για την υγεία μας αλλά και για το μυαλό μας σύμφωνα με  επιστημονικά δεδομένα.  Η επιτραπέζια ζάχαρη δεν μεταβολίζεται με τον τρόπο που μεταβολίζονται άλλοι υδατάνθρακες. Στην ουσία δεν κάνει τίποτα άλλο από το να ξεγελά τον εγκέφαλό μας, παρασύροντάς τον να καταναλώσει ακόμη περισσότερη. Τα σάκχαρα μεταβολίζονται στο ήπαρ, το οποίο, όταν αναγκάζεται να επεξεργαστεί μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που αντέχει, μετατρέπει τα σάκχαρα σε λίπος. Η συσσώρευση λίπους στο συκώτι δημιουργεί αντίσταση στην ινσουλίνη, που με τη σειρά της οδηγεί σε χρόνιες μεταβολικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Μαντέψτε: Για το μαγείρεμα και το ψήσιμο, το μέλι μπορεί να είναι πιο γλυκό από τη ζάχαρη! Δεν χαλάει (το μέλι διαρκεί για πάντα), κάνει τα σπιτικά σας γλυκά πιο υγιεινά και πιο νόστιμα. Επίσης προσθέτει ιδιαίτερο άρωμα και γεύση ανάλογα με το είδος μελιού που θα χρησιμοποιήσετε!  Όλα αυτά το καθιστούν ένα εξαιρετικό υποκατάστατο της επεξεργασμένης ζάχαρης.

 

Δείτε πώς μπορείτε να αντικαταστήσετε το μέλι με τη ζάχαρη και τι πρέπει να θυμάστε ενώ ψήνετε:

  1. Χρησιμοποιήστε το σωστό μέλι

Όσο πιο σκούρο το μέλι, τόσο ισχυρότερη είναι η γεύση του. Και το μέλι πορτοκαλιάς όμως που είναι ανοιχτόχρωμο έχει έντονη την επίγευση του πορτοκαλιού πράγμα που θα μπορούσε να δώσει ιδιαίτερο χαρακτήρα  π.χ. σε ένα κέικ! Για να διατηρήσετε τη γλυκύτητα όσο το δυνατόν πιο ουδέτερη θα επιλέξετε ένα μέλι με ήπια γεύση όπως το πεύκο ερείκη .

 

  1. Κάντε τα εργαλεία μέτρησης μη κολλητικά

Το μέλι είναι κολλώδες, οπότε όταν χρησιμοποιείτε κούπες μέτρησης και κουτάλια,  καλό θα ήταν να τα επικαλύψετε με νερό, λάδι, ασπράδι αυγού ή αντικολλητικό σπρέι.

 

  1. Χρησιμοποιήστε λιγότερο μέλι από τη ζάχαρη

Επειδή το μέλι είναι πιο γλυκό από τη ζάχαρη, ο  βασικός κανόνας είναι 3/4 φλιτζάνι μέλι για κάθε φλιτζάνι ζάχαρη. Εάν η συνταγή απαιτεί λιγότερη ζάχαρη από ένα φλιτζάνι ακολουθεί  ένας εύχρηστος μετατροπέας.

 

ΖΑΧΑΡΗ ΜΕΛΙ ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΥΓΡΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΟΔΑ
1 κ.σούπας (15ml) 2 κ.γλυκού (10ml) Δε χρειάζεται Δε χρειάζεται
2 κ.σ. (30 ml) 1 κ.σ. 1 κ.γ. 25ml) Δε χρειάζεται Δε χρειάζεται
1/4 κούπα (50ml) 2 κ.σ. 2 κ.γ. (40ml) Δε χρειάζεται 1/8 κ.γ. (0.5ml)
1/3 κούπα (75ml) 4 κ.σ. (60ml) Δε χρειάζεται 1/4 κ.γ. (1ml)
1/2 κούπα (125ml) 1/3 κούπα (75ml) 2 κ.γ. (10ml) 1/4 κ.γ. (1ml)
2/3 κούπα (150ml) 1/2 κούπα (125ml) 5 κ.γ. (25ml) 1/4 κ.γ. (1 ml)
3/4 κούπα (175ml) 2/3 (150ml) 2 κ.σ. (30ml) 1/2 κ.γ. (2ml)
1 κούπα (250 ml) 3/4 κούπα (175ml) 2 1/2 κ.σ. (37ml) 1/2 κ.γ. (2ml)
2 κούπες (500ml) 1 1/4 κούπα (300ml) 5 κ.σ. (70ml) 1 κ.γ. (5ml)

 

  1. Προσθέστε μαγειρική σόδα

Όταν η συνταγή σας απαιτεί τουλάχιστον 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη, θα πρέπει να προσθέσετε μια πρέζα μαγειρική σόδα. Γιατί; Η μαγειρική σόδα μειώνει την οξύτητα του μελιού και προσθέτει ελαφρότητα στις ψημένες δημιουργίες σας, κάτι που απαιτείται επειδή το μέλι είναι πιο πυκνό από τη ζάχαρη.

 

  1. Κόψτε τα υγρά

Εάν χρησιμοποιείτε περισσότερα από ένα φλιτζάνι μέλι, μειώστε τα υγρά στη συνταγή σας κατά 1/4 φλιτζάνι για κάθε φλιτζάνι μέλι που χρησιμοποιείτε (ξεκινώντας από το πρώτο φλιτζάνι). Το μέλι διατηρεί περισσότερη υγρασία από τη ζάχαρη, επομένως δεν χρειάζεται να προσθέσετε επιπλέον γάλα ή νερό.

 

  1. Χαμηλώστε τη θερμοκρασία

Το μέλι αναγκάζει τα ψημένα προϊόντα να μαυρίσουν γρηγορότερα από ότι η ζάχαρη. Για να διατηρήσετε τα ψημένα προϊόντα σας απόλυτα χρυσό καφέ, χαμηλώστε τη θερμοκρασία του φούρνου σας κατά 5 ° C και παρακολουθήστε προσεκτικά το χρόνο ψησίματος.

 

Καλή επιτυχία!

 

 

Πηγές:

https://www.kathimerini.gr/life/health/809411/zachari-poso-epikindyni-einai/

ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΑΣ

Copyright © 2015 - 2024 emmelia.gr | All Rights Reserved. κατασκευή ιστοσελίδων Nedahost