• Ελληνικά
  • English

Θυμάρι

Καθαρό Βάρος: 500γρ/980γρ/1980γρ

Τιμή: 4.50€ - 30.00€

Το μεσογειακό κλίμα της περιοχής μας στην Βοιωτία που είναι τόσο κοντά στη θάλασσα όσο και στο όρος του Ελίκωνα, δίνει στις μέλισσες μας την ευκαιρία να κάνουν ένα φίνο θυμαρίσιο μέλι.

Το άγριο θυμάρι της ευρύτερης περιοχής των Χωστίων (thymus capitatus) συναντάται σε ξηρές, βραχώδεις περιοχές και είναι συνήθως βιολογικής φύσης, παρόλο που δεν υπάρχουν καθιερωμένα πρότυπα πιστοποίησης. Ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια αρωματικών φυτών Lamiaceae τα οποία δεν είναι χρήσιμα μόνο ως αρωματικά αλλά και ως φαρμακευτικά, αρτυματικά, καλλωπιστικά και μελισσοτροφικά. Το ποσοστό γυρεόκοκκων θυμαριού για να χαρακτηριστεί ένα μέλι θυμαρίσιο σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία είναι μόλις στο 17%. Το μέλι θυμάρι Εμμέλια είναι συνήθως (σύμφωνα με ανάλυση χημείου) σε ποσοστό 60% γυρεόκοκκων θυμαριού.

Το θυμαρίσιο μέλι φημίζεται για το άρωμα και τη γεύση του και παράγεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Το χρώμα του θυμαρίσιου μελιού είναι ανοιχτό πορτοκαλί έως κόκκινο, και μπεζ έως καφέ όταν κρυσταλλώνει. Είναι ένα πολύ ισχυρό, έντονα αρωματικό μέλι με ρητινώδη, βοτανική, ελαφρώς πικάντικη γεύση. Το άρωμά του θυμίζει τροπικά φρούτα, δαμάσκηνα και λευκό πιπέρι. Η γεύση είναι επίμονη, παραμένουσα στο στόμα.

 

Λίγη ιστορία. .

Οι αναφορές στο μέλι στην Ελλάδα είναι πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια. Το μέλι αναφέρεται σε πολλά κλασικά κείμενα σε ιατρικό, κοινωνικό και θρησκευτικό πλαίσιο και είναι ενσωματωμένο στην καθημερινή ζωή. Ο πατέρας της ιατρικής, ο Ιπποκράτης (460 π.Χ. – 370 π.Χ.), έγραψε: “Το μέλι και η γύρη προκαλούν ζεστασιά, καθαρίζουν πληγές και έλκη, μαλακώνουν τα σκληρά έλκη των χειλιών, θεραπεύουν τα έλκη και τις πληγές,.” Και ο φιλόσοφος Αριστοτέλης πίστευε “Το λευκό μέλι … είναι καλό σαν αλοιφή για τα μάτια και τα τραύματα.”

Αν και το θυμαρίσιο μέλι βρίσκεται σε ολόκληρη την Ελλάδα, η κλασσικά γνωστή πηγή θυμαριού στην αρχαιότητα είναι από τις πλαγιές του Υμηττού (στην Αττική). Το όνομα μέλι Υμηττού με την εμπορική του διακίνηση έγινε συνώνυμο του θυμαρίσιου μελιού. Γύρω απ’τον Υμηττό οι κύριες πηγές τροφής των μελισσών ήταν θυμάρι ,θρούμπι και άλλα φυτά της οικογένειας των χειλανθών.

Στις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων, το μέλι ήταν ένα από τα βασικά τρόφιμα.  Καταναλωνόταν είτε μόνο του, είτε αποτελούσε βασικό υλικό για την παρασκευή γλυκών, φαγητών, σαλτσών και ποτών, όπως ήταν το μελίκρατο , μέλι με γάλα για τα παιδιά ή το υδρόμελο , μέλι με χλιαρό νέρο που συνόδευε το πρωινό τους.

Το θυμαρίσιο μέλι εξακολουθεί να καταναλώνεται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και  κατατάσσεται ως μία από τις καλύτερες ποικιλίες μελιού παγκοσμίως .

 

Για μία ξεχωριστή γαστρονομική εμπειρία δοκιμάστε το μέλι Εμμέλια θυμάρι με ελληνικό γιαούρτι και καρύδια!

Copyright © 2015 - 2024 emmelia.gr | All Rights Reserved. κατασκευή ιστοσελίδων Nedahost